v2 Rotterdam
Community, Rotterdam

Alles voor een smakelijke Museumnacht 2012

Met een stel vrienden en een biertje in de hand cultureel-verantwoord-rondneuzen. Op zaterdag 10 maart is het weer zo ver; de Rotterdamse Museumnacht. Wat mij betreft de leukste nacht van het jaar. Mooie gelegenheid om de nieuwste exposities te bewonderen met je passe-partout, maar er is ook altijd een hoop extra’s te beleven. Ik ben alvast in het programma van dit jaar gedoken en heb op basis van het aanbod van 49 musea en galeries mijn route uitgestippeld.

NAi Rotterdam
NAI

Ik begin mijn route in de Museumbuurt. Eerst breng ik een bezoek aan mijn favoriet, de Kunsthal. Voor de liefhebbers en iedereen die haar nog nooit gezien heeft speelt daar om 21.30 uur en 23.00 uur Roosbeef. Wat een geweldige songteksten heeft zij toch. Daarna de gigantische portretten van Chuck Close bewonderen. Op naar het NAI. Onder de welbekende bogen, de workshop ‘fastfoodkunst’ volgen. Binnen 20 minuten een heus ‘Bob Rush’ schilderij maken! Kloddertje hier, kloddertje daar… Daarna schuin oversteken naar Museum Boijmans van Beuningen. Daar zet ‘Staat van Verwarring’ het museum op zijn kop. Een beetje trek gekregen inmiddels, op naar de Rumfordse ‘crisissoep’. Dit is een initiatief van het Gemeentearchief Rotterdam en te vinden in de voortuin van de Arminius (je weet wel, de kerk tegenover het Boijmans). “Verlicht de crisis, verwarm ons hart en verrijk de soep”, zo staat er bij het programma. Zelf een ingrediënt toevoegen kan ook, dus ik neem een pieper mee! Ook kun je in de Museumbuurt aanschuiven bij één van de Smaaktafels, om daar de smaak van het museum te proeven.

TENT Rotterdam
TENT

Nadat de honger is gestild, een kijkje nemen in de bovenzaal van Arminius. Geurjockey Scentman verspreidt geuren en zet je herinnering werking… Door naar de Witte de With. Genoeg galeries om even bij binnen te lopen, je bent zo weer een uurtje of wat zoet. Ik loop meestal even binnen bij V_2, TENT, showroom Mama, Witte de With en nog even vlak voor Bazar de hoek om, naar CONCEPT|NO|STORE van nieuweontwerpers.nl. Vorig jaar wonnen zij namelijk de Nieuwe Maan, de waarderingsprijs van de vakjury voor het beste programma.

v2 Rotterdam
V_2

Aan boord van alle Museumnacht bussen steekt de douane van het nieuwe Belasting & Douane Museum (heropening medio 2012) zijn neus in andermans zaken. Ze maken van smokkelen een feestje en zijn zelf ook niet helemaal te vertrouwen… Na een kekke bingo van met het Belasting & Douane Museum een paar jaar terug, ben ik heel benieuwd! Instappen dus, op Bus B naar de Willem de Kooning Academie. Benieuwd naar hun ‘XXL scanner’ waar je je eigen XXL poster mee kunt maken. Bus B brengt je ook naar Garage Rotterdam, de spiksplinternieuwe tentoonstellingsruimte voor hedendaagse kunst. Zij doen dit jaar voor het eerst mee en van hun ‘chocolade pop-up’ bar ga ik nu al watertanden!

Showroom Mama Rotterdam
Showroom Mama

In de Laurenskerk (wederom bus B) ontrafelt Fooddesigner Jeroen van de Graaf de geheimen van zijn vak. Geruchten gehoord over ballonnen gevuld met de smaken van een salade caprese… Dan de Laurenskerk beklimmen om zo over een betoverend Rotterdam vol knipperende (button) lichtjes uit te kijken! Door naar Roodkapje, voor bijzondere bruiloft en een optreden van CocoRosie. Via de galeries aan de Mauritsweg en de Westersingel (respectievelijk: Cokkie Snoei, SARTIMTRUST, Alliance Francaise en het Goethe Instituut) op naar het nieuwe Studio Zi, een chinees collectief. Tot slot een dansje wagen in het NAI met Kraak en Smaak of in het Kunsthalcafé met Ted Langenbach (tot 03.00uur). Het beloofd een mooie, drukke Nacht te worden!

Voor meer info: rotterdamsemuseumnacht.nl

Let op: Museumnacht is ieder jaar uitverkocht. Kaartjes zijn al in de voorverkoop bij diverse musea en galeries, via de website én dit jaar ook via Facebook. Of win die gratis kaarten bij Tupalo!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply