Latte art Amsterdam
Amsterdam, Community

Espressorun Amsterdam

Koffie is hot. Overal in Nederland zie je de beste nieuwe espresso zaken openen, waaronder de zogenoemde third wave coffee barren. De third wave is een beweging in de koffiewereld, waarbij het niet zozeer gaat om kwantiteit, maar juist om kwaliteit. De beste, duurste koffie wordt ingekocht, het liefst direct van de boer, zo biologisch en zo groen mogelijk en het liefste wordt deze koffie zelf in huis gebrand. Het branden gebeurd in Nederland nog niet door de espressobar, maar kwaliteitskoffie zie je steeds vaker in de molen zitten.

Latte art Amsterdam

Het crème de la crème vindt je in de echte koffiestad van Nederland: Amsterdam. Maar hoe is kaf van koren te onderscheiden, op elke straathoek zie je een espressobar in onze hoofdstad. Met deze guide kom je op de beste plekken van de stad. Mijn persoonlijke top vijf van beste espressobarren zijn makkelijk op één dag te bezoeken, maar ik zou dan zeker een fiets huren, want sommige van de zaakjes liggen soms best een eind uit elkaar.

ESPRESSOFABRIEK (Gosschalklaan) 

Onze espressorun begint midden in het Westerpark, waar de Espressofabriek sinds zeven jaar één van de betere espresso’s van het land zet. Eigenaar Rick Woertman heeft vanaf het begin gewerkt met het beste van het beste. Zo worden alle koffie creaties op de Mirage Idrocompresso van Kees van der Westen gemaakt. Deze machine werkt op veerdruk, in plaats van pompdruk, waardoor de koffie veel beter tot zijn recht komt, en daarnaast is dit een fantastisch mooie machine om te zien, en, niet geheel onbelangrijk, van Nederlands makelaardij. De espressofabriek werkt niet met een vaste koffie, maar de laatste maanden zit er koffie gebrand door de Golden Coffee Box in de molens, een specialty coffee brander uit Baarn.

filterkoffie Espressofabriek Amsterdam

Naast goede espresso’s en prachtige melkcreaties serveren de barista’s ook hele goede filterkoffies. Op de bar, staat naast de immense espressomachine de Überboiler, een apparaat welke speciaal gemaakt is voor het perfect kunnen bereiden van filterkoffies. Voor de kenners: er kunnen v60’s, chemex’s of aeropresses gemaakt worden en vaak zijn er verschillende soorten koffie te kiezen.

Espressofabriek Amsterdam

Naast koffie kun je een heerlijke afgebakken croissant krijgen, of huisgemaakte appeltaart, waar menig gast voor om fietst! Hou hun site in de gaten, want er schijnen binnenkort hele gave nieuwe dingen te gaan gebeuren bij de Espressofabriek!

COFFEE BRU (Beukenplein)

Coffee Bru, vernoemd naar het afrikaanse woord voor vriend of broer Bru, maar ook te interpreteren als Coffee Brew, wat in principe een filterkoffie betekend, opende in oktober zijn deuren en ze zijn stevig op weg bekendheid in Nederland te vergaren. Getraind door één van de betere koffietrainers van Nederland, Joost Leopold, maken ze de mooiste koffie op de moeder der espressoapparaten, een La Marzocco Linea. Op de koffie op de molens verschillen zo nu en dan, maar er wordt vooral Golden Coffee Box en Bocca geschonken. Bocca is een kleine Amsterdamse branderij. Ook worden van deze twee branderijen heerlijke filterkoffie gemaakt, waarbij je ook nog kan kiezen hoe deze gezet worden.

koffie

Naast koffie heeft Coffee Bru een fantastisch aanbod aan huisgemaakt lekkers. Afgebakken croissants en chocoladebroodjes, vers gebakken appeltaart of heerlijke brownies en cookies, liggen allemaal naar je te lonken. Ook kun je hier terecht voor een heerlijk belegd broodje.

Coffee Bru ligt ver uit het centrum, in Amsterdam Oost maar is het omfietsen zeker waard.

SCREAMING BEANS (Hartenstraat)

De negen straatjes zijn mijn favoriete straatjes van Amsterdam. Je vindt hier allerlei kleine zaakjes en de meest uiteenlopende winkels. Veel horeca zit in dit stukje grachtengordel wat op de Unesco Wereld Erfgoedlijst staat, maar ook mode en kunst. Hip tweede hands zit vlak naast de duurste modehuizen, en je kan terecht voor kleine kado’s maar ook voor de heftigste luxe ooit. Een walhalla voor toerist, maar zeker ook voor student.

filterkoffie

In één van de negen straatjes, in de Hartenstraat, zit Screaming Beans. Lekkere koffie, van branderij Bocca, kun je heerlijk in de zaak opdrinken, of er onderweg van genieten. Alle koffies worden op een Kees van der Westen gemaakt en ook kun hier terecht voor de meest uiteenlopende lekkere verse sappen, waaronder versgeperste Perensap, mijn eeuwige favoriet. Screaming Beans was één van de eerste bars in Nederland die serieus filterkoffie schonk, deze staat prominent op de kaart en wordt op een goede manier bereid.

TWO FOR JOY (Haarlemmerdijk)

Two For Joy is reeds een aantal jaren gevestigd en een naam in Amsterdam, omdat ze behalve dat ze koffie serveren ook hun eigen koffie branden. Hierdoor kun je altijd kwaliteit garanderen, en, nog belangrijker, de eigenschappen van een bepaalde koffie die zij als bar belangrijk vinden naar voren halen door hun manier van branden. Iets langer dan een half jaar geleden opende Two For Joy hun tweede zaak op de Haarlemmerdijk in Amsterdam. De Haarlemmerdijk is een typische drukke Amsterdamse straat, waar de coffeeshop, de espressobar, enkele souvenierszaken maar vooral leuke hippe horeca elkaar afwisselen.

barista latte art

Deze zaak is naar New Yorkse maatstaven ingericht. De meubels zijn de allermooiste, Gispen achtig, en de muren zijn lekker rauw afgewerkt. Achterin de zaak, in een soort souterain staat de koffieroaster, en bovenin zijn de mooiste plekken van de zaak, waar je heerlijk uitzicht heb op de binnentuin en Amsterdamse woningen. De koffie wordt op een Mirage van Kees van der Westen gemaakt.

Natuurlijk is de koffie ook mee naar huis te nemen, zodat je thuis nog eens na kan genieten.

COFFEE COMPANY MEESTER TREUBLAAN (Meester Treublaan)

De coffee company is eigenlijk een vreemde bijt in dit rijtje van Third Wave Coffee zaken, omdat in principe de Coffee Company tot de Second Wave behoort, die van Starbucks. Maar de laatste jaren merk ik dat de Coffee Company steeds serieuzer met koffie bezig is en steeds meer kwaliteit gaat leveren. Sinds kort worden er in enkele van de dertig winkels in Nederland ook filterkoffies geserveerd. Deze koffie proefde ik een aantal keer en was toen boven mijn verwachting goed.

Deze vestiging van de Coffee Company is pas een paar maanden geopend. De jeugd van de nabij gelegen Hoge School van Amsterdam heeft de zaak nog niet ontdekt, waardoor er veel plek is. De zaak is heel groot opgezet, met veel licht door grote wanden van glas en in het zelfde pand zit een ontwerpbureau, welke verschillende meubels ‘uitgeleend’ heeft aan deze Coffee Company. De stoelen waar je op zit kun je kopen!

Een eigenschap wat bijna voor elke Coffee Company geldt is dat er altijd hele leuke, sociale, mooie mensen achter de espressomachine staan. Bij de Coffee Company aan de Meester Treublaan is het niet anders. Daarnaast is er een heerlijke grote leestafel aanwezig waaraan je kan werken, er is Wifi, welke je gratis kan gebruiken door middel van de code op je bon en er staat een fantastische leren bank in de zaak, waar ik dikwijls in te vinden ben.

* Veruit de meeste foto’s zijn gemaakt in de Espressofabriek.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply