Community, Rotterdam

Festival Operadagen: de recap

Gisteren was de laatste dag van het festival Operadagen. Tijdens het openingsweekend deden we al live verslag, maar voor degene die dat hebben gemist volgt nu de recap. Lees waarom jij er volgend jaar zeker bij moet zijn!

Wij begonnen met een huiskamerconcert in Delfshaven. Met als entree een flesje wijn begon dit natuurlijk gelijk goed. De tafel stond vol met hapjes en buiten in de tuin werd gezellig gekletst. Binnen stonden alle stoelen al klaar. Kinderen en volwassenen door elkaar heen, een bont gezelschap. De voorstelling draaide om een bareigenaresse en haar werkster. De werkster houdt veel van mannen, maar als ze niet bevallen dan gaat de kop eraf. Zo ook het hoofd van de man van de bareigenaresse. Logisch dat laatsgenoemde uit was op wraak. Begeleid door de accordeon werd het zangtalent al snel duidelijk. Maar ook begeleid met alleen een mini draaiorgeltje bleef het stuk overeind staan. Een prachtig intiem moment als gevolg. De twee dames kregen een oorverdovend applaus en er werd nog even met ‘de pet’ langsgegaan tijdens een liedje van Wim Sonneveld.

 

Daarna gingen we naar Schouwburgplein voor Het spookhuis der geschiedenis. Een stuk van de theatergroep Wunderbaum. Allereerst loop je door een donkere gang waar al snel je haren in je nek omhoog van gaan staan. Dan kom je binnen in de zaal met een rijkelijk gevuld podium met alle karakters al volledig in hun rol. De rode lijn in het stuk is waar het Spookhuis der geschiedenis gaat spelen, want Wenen heeft nee gezegd. Wordt het Amsterdam, of toch Rotterdam? Ondertussen worden bepaalde scenes ‘gereperteerd’ terwijl de journalist van de Havenloods druk aantekeningen probeert te maken. De ‘skeletten’ op de cello zetten in en er zijn verschillende opera zangpartijen in het Duits. Verder in het stuk wordt de sfeer steeds grimmiger. Er wordt afgerekend  met de milennium-bug, Steve Jobs, vervuiling en materialisme. Tot op het punt dat de journaliste wordt omgetoverd als vervuilde zwaan terwijl in een bak met drek een naakte man probeert zijn maaginhoud te bewaren. Provocatie, jazeker. Lukt het de spelers om de boodschap over te brengen met deze insteek? Ik betwijfel het. Maar misschien is dat mijn theatrale voorkeur.

Uiteindelijk belanden we in de Schouwburg waar verscheidene koren nummers ten gehore brachten. Het is heel leuk om te zien dat er zoveel verschillende soorten koren zijn. Multi-culti, werkgroepen, jongeren, ouderen, vanuit een religie of gewoon vanuit de wijk. Genieten met een lekker drankje in de hand.

Het is overduidelijk dat de Operadagen een programma heeft die voor ieder wat wils heeft. Of je nu houdt van koren, zware opera, modern theater, provocatie of een ingetogen stuk. Een must-go voor liefhebbers, mensen die open staan voor nieuwe dingen en beginners!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply