Community, Rotterdam

Het Rondje Rotterdam
 van Roufaida

Ik sta voor een hostel in hartje Rotterdam, in het midden van een groep wilde en eigenzinnige muzikanten. Om me heen hoor ik minstens 5 talen en ik besef – enigszins opgewonden, maar ook angstig dat deze toeristen de schoonheid van mijn lievelingsstad niet zullen begrijpen – dat het een lange dag gaat worden. Tijdens deze uitwisselingsweek met bands en acts geselecteerd uit heel Europa heb ik de schone taak een tour door mijn liefste stad Rotterdam te geven.


Monki

De IJssalon
Wandelend over de meent vraagt Tommy uit Frankrijk (met een FR-EN woordenboek onder zijn arm): ‘Bof! Iez very.. uuuh… ‘ot, ze weather, ze sun… Y a-t-il aussi de bonne glace á la vanille dans cette ville?’ Maar natuurlijk hebben wij het aller lekkerste ijs in Rotterdam Tommy! Vlak voor je neus nota bene potverdorie, Là-bas, de IJssalon! Maar dan wil je geen vanille, dat doe je maar als je lekker thuis bent. Bij ons eet je oreo-, stroopwafel-, munt-, of gâteau des pommes de grande-mère-ijs. Daar kan Tommy wel mee leven. Op deze warme zomerdag staan we wel even in de rij, maar dat is het elke Pool, IJslander, Let, Noor, en Fransman waard na het proeven van dit prijswinnende prachtijs. Yes, het eerste succesje van de dag.

Monki
Terwijl we verder lopen, blijven de IJslandse meisjes doorzeuren over de H&M, want die hebben ze niet op hun eiland. De H&M krijgen ze niet, want dat hoort niet bij de echte Rotterdambeleving, ben ik van mening. Ik besluit ze mee te nemen naar de Monki, een winkel die tot deze zomer alleen nog in Amsterdam zat, om ze een ware walk-in-closet ervaring te bezorgen. En we hebben geluk, want er is SALE! De IJslandse chicks springen rond als hysterische pinguïns en scoren veel voor weinig. Daar is Monki immers goed in, leuke en aparte items voor weinig aan de sale-rekjes hangen. Met volle tassen en het shopzweet op de voorhoofden haasten we ons naar het café waar de overige knullen zich gezeteld hebben.Sijf

Café Sijf, op de oude binnenweg, is een geweldig knus café met een even knus terras. Stiekem ben ik best trots dat mijn Europese vrienden zo vlug de juiste feel te pakken hebben en het juiste terrasje weten te vinden. Ik verbaas me over het feit dat ons grote gezelschap genoeg plek heeft, want het terras van Sijf is niet al te groot en met deze zonnestralen snel gevuld. Het personeel is heel geduldig – Tommy zoekt het woord ‘bier’ op in zijn woordenboek – en levert ons heel gauw de verkoelende drankjes. Topservice!

Het Bammetje

Al gauw hoor ik kreten als ‘hungur’, ‘sult’, ‘iszalkums’ en ‘głód.’ Ze hebben duidelijk trek. We lopen door naar de nieuwe binnenweg en doen een pitstop bij het Bammetje. Het Bammetje is een klein zaakje dat broden, boterhammen, zoetigheden en fijne sapjes verkoopt. Hier wordt Tommy licht paniekerig wegens het gigantische assortiment aan belegde broodjes en het te kort aan woordenboektijd, dus neemt hij een tikkeltje schichtig een broodje aan dat ik voor hem bestel. De broodjes zijn niet duur en het brood is behoorlijk belegd, dus tevreden en met een nog goed gevulde portemonnee verlaten we het zaakje.

Speelonk

Vanavond spelen we met z’n allen in Exit, en een enkeling heeft nog snaren of een kabel nodig. Geen probleem, want Speelonk zit direct naast Exit. Dit kleine muziekzaakje zit in het hart van de stad en we passen er met z’n allen maar nét in. Voor de kleine winkel die het is, heeft het toch een heel aardige collectie aan handig muziekspul. De Noren verbazen zich al de hele dag over de lage Nederlandse prijzen (Noorwegen is duur!) en slaan dan ook direct hun slag als ze opmerken dat Speelonk hun favoriete snaren tegen een spotprijsje verkoopt.

Een fijne dag met blije en verzadigde mensen. We eindigen de avond met veel muziek en gezelligheid in Exit. En Rotterdam, Rotterdam is de leukste. Dat zijn ze allemaal met me eens. Missie geslaagd!We vragen regelmatig Rotterdammerts en niet-locals om hun favoriete rondje Rotterdam, met het allerbeste wat de havenstad te bieden heeft, te delen. Vandaag is de beurt aan Roufaida.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply