Community, Rotterdam

Het Tupalo’s #MN2012 verslag

Dit weekend was het weer tijd voor een van Rotterdams fijnste evenementen: Museumnacht. We starten de avond bij Boijmans om voor een van onze metgezellen een passe-partout te kopen. Er staat een behoorlijke rij, maar gelukkig kunnen we alvast in de paasstemming komen met het grote paasei van tweeduizend kilo van Jeff Koons.

We doen een kort rondje door het museum, maar willen deze avond eigenlijk besteden aan het bezoeken van de kleinere galleries. We worden nog even verrast door guerilla performances en pakken dan de fiets richting Alliance Française op de Westersingel. Hier doen we mee met een ruikspel en winnen snoepjes uit het winkeltje met Confiserie et Jouets, waar Méliès, de grote Franse filmer die je wel kent uit de film Hugo, zijn laatste dagen heeft gesleten. Met zuurstokken in de mond bekijken we speelgoed van vroeger en voelen we ons echt weer even kind.

Door richting de 1ste Middellandstraat naar Studio Zi. Nog meer snoep! Hier halen we herinneringen op aan de smaak van vroeger. Zwart/wit, skittles, raider, schuimblokken en dummy’s. We proeven snoepjes en laten onze gedachten na op een post-it. Grappig zijn de ‘Vermist’-posters op de zuilen die mij ook even terugnemen naar de tijd dat snoep nog heel gewoon was..

We zijn op dreef en fietsen iets terug naar de Van Speykstraat waar Frank Taal en Zic Zerp naast elkaar liggen. Pyromanen voelen zich vast thuis in de bijzondere wereld die Rob Scholte creëert in zijn collectie. Duizenden lucifersdoosjesplaatjes hangen aan de muren. Het wordt een wedstrijd wie de meeste plaatjes in een categorie kan vinden. (Mythologische) dieren, Japanse meesters & poserende dames winnen uiteindelijk. Bij de buren bekijken we de wereld van boven in de expo ‘Almost Nature’. De foto’s, genomen tot honderd meter boven de grond, vormen geometrische vormen op het doek.

Door naar de Fotoacademie bij Centraal Station. Bij de ingang staat een bijzondere installatie met een bewegende Barbie, een Ken, een verdwaalde bh en een rode auto. In de installatie is een camera geplaatst. Het beeld wordt op de beamer uitgezonden en maakt je misselijk als je er te lang naar kijkt. Naast de bijzondere foto’s van oude meesters in een modern jasje; zoals de aardappeleters met een Feyenoordvlag op de achtergrond, kun je hier twee keer op de foto. Eerst poseren we in de Tuin der Lustelozen en daarna in de Tuin der Lusten. Wachtend op de print brengen we onze stem uit op ons favoriete werk in de ontwikkelruimte.

Het is ruim na twaalven en het is tijd voor een drankje. Op de Witte de Withstraat begeven we ons in de drukte en eten we een pannenkoek voor het goede doel. Toch nog even naar Tent. Hier bekijken we de video’s van Rotterdammer Han Hoogerbrugge binnen de expo ‘La Grande Fête des Voyeurs’. Deze animaties kwamen we kort geleden ook nog tegen in het Wereldmuseum in de tentoonstelling ‘Future Pass’.

Een goede avond sluit je af met een afterparty, zodoende fietsen we richting de Kunsthal om in het Kunsthal Café een dansje te wagen op de beats van Ted Langenbach. Het was nog lang onrustig in Rotterdam.

Van bijzondere evenementen doen wij live verslag op Twitter. Volgen is meemaken!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply