Community, Rotterdam

Ode aan de oer-Rotterdamse kapsalon!

Reidar Plokker en WAVE (Bouke Verwijs en Iddo Drevijn) organiseren in november KAPSALON ROTTERDAM FESTIVAL 2011 in BAR (Westkruiskade 63a), ‘de hipste bar van Rotterdam’. De organisators willen met de festival een ode brengen aan de kapsalon.

Kapsalon Rotterdam

Voor diegenen die onder een steen hebben geleefd: de kapsalon is een Rotterdams gerecht dat in 2003 ontstond uit de samenwerking tussen twee lokale, allochtone ondernemers – een kapper en een shoarmazaak. Inmiddels heeft de Kapsalon internationale furore gemaakt. Het is naast de Haven en Feyenoord het bekendste Rotterdamse product ooit.

Verder, (of:) volgens hoogleraar stadshistorie Paul van de Laar is het gerecht cultureel erfgoed van de toekomst. De Kapsalon is “het product van een transnationale stadscultuur en naoorlogse migratie”. Iddo Drevijn verwoordt het als volgt: “De Kapsalon staat symbool voor een radicaal andere toekomstvisie dan het Broodje-Kroket-Populisme dat ons land de laatste jaren in zijn greep heeft. De Kapsalon staat voor een toekomst die uitgaat van positiviteit en de kracht van samenwerking. Een toekomst die – wie durft het nog te zeggen – juist multicultureel is!”

Goed, tijdens eerdergenoemd event in BAR zijn alle dichters van de stad van harte welkom om een eigen ode aan de kapsalon te geven. Je gedicht mag over de kapsalon gaan of er door worden geïnspireerd. De gedichten worden op internet geplaatst, gebundeld en de beste ode ontvangt ter plaatse de zilveren kapsalon van een vakkundige jury onder leiding van de stadsdichter van Rotterdam.

Beste kapsalon van Rotterdam

En dan is daar natuurlijk de verkiezing van de beste Kapsalon-maker(t). Mijn stem gaat uit naar Jaffa.

Maar er is meer! Of: WAVE organiseert meer kapsalon gerelateerde events:
Kapsalon carnaval (vrijdag 11 november) in Roodkapje, Le Salon de Kap (donderdag 10 november) in de Nieuwe Oogst, Het boek van de kapsalon (woensdag 9 november) in Bibliotheek Rotterdam en Dag van de kappert (maandag 7 november) in de Nederlandse Kappersacademie.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Het Rotterdam van WAVE | The Tupalo.com Blog November 8, 2011 at 3:05 pm

    […] TweetIddo Drevijn en Bouke Verwijs zijn WAVE. Je kent ze wellicht beter als die gasten van de ode aan de kapsalon en/of de mannen die bingoen weer bon-ton […]

  • Reply Ode aan de oer-Rotterdamse kapsalon! | Floor Drees October 28, 2011 at 7:16 pm

    […] Voor diegenen die onder een steen hebben geleefd: de kapsalon is een Rotterdams gerecht dat in 2003 ontstond uit de samenwerking tussen twee lokale, allochtone ondernemers – een kapper en een shoarmazaak. Inmiddels heeft de Kapsalon internationale furore gemaakt. Het is naast de Haven en Feyenoord het bekendste Rotterdamse product ooit. Lees verder op tupalo.com! […]

  • Leave a Reply