espressofabriek
Amsterdam, Community

Rondje Amsterdam van kenner KimS

Het credo ‘Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker’ klinkt eenieder vast bekend in de oren. Hoe sympathiek ik het ook vind klinken, iedereen weet natuurlijk dat deze slogan helemaal nergens op slaat, want onze vrinden van de Belastingdienst maken het er beslist niet makkelijker op.

espressofabriek

Anyway, exact deze benadering is ook van toepassing op mijn rondje Amsterdam. Het woord ‘makkelijk’ is hier net zo ruim benaderd als de fiscus dat doet, want a) makkelijk is het, alles staat tenslotte op Tupalo.com, maar b) ik heb het richtingsgevoel van een blauwe envelop, dus verder zul je het zelf maar moeten uitvogelen.

Enjoy!

Om positief te beginnen hebben we koffie nodig. Want laten we eerlijk zijn; koffie is het nieuwe hip, en wat is er beter dan hip te zijn voor kleine prijzen, waar je zoveel van kunt drinken als je wilt zonder dat je er kleine bloeddoorlopen oogjes en dubbele tong van krijgt? Daarom togen we naar de Espressofabriek (Gosschalklaan 7). Mensen met smaak gaan voor de dubbele Espresso, lafaards voor een latte macchiato (maar stiekem is die natuurlijk ook heerlijk).

Dan, tip 2: The Otherist (Leliegracht 6). Zodra je The Otherist binnenstapt, raak je er langzaamaan van overtuigd dat het enige dat je zorgvuldig gedecoreerde huis nog mist, een zwart lijstje met daarin een opgezette, licht behaarde Australische olifantkever is. Dat je daar een luttele 200 euro voor neer moet leggen lijkt slechts bijzaak. Mochten kevers niet helemaal je ding zijn, dan is daar altijd nog een opwindbare hand, die daarna ritmisch met zijn vingers gaat tikken (slechts 1000 euro).

Persoonlijk heb ik een zwak voor dit soort lugubere decoraties, maar mocht je een beetje overweldigd zijn door het ‘rariteitenkabinet’ van The Otherist, dan kun je je woon-hart ophalen bij The Frozen Fountain. Deze winkel op de Prinsengracht (645) is zeker een van de leukste interieurwinkels van Nederland. Ze hebben hier een uitgebreide en goede selectie van Neerlands trots, aangevuld met bekendere merken als Vitra. Echt design is niet goedkoop, maar een troost: een 50 jaar oud vitra stoeltje is vandaag de dag nog steeds rond de 200 euri waard.

the frozen fountain

Goedkoper design (wel minder waardevast) haal je bij Athenaum (Spui 14&16). Bij deze boekhandel -grafisch design, mensen- op het spui heeft een hele goede selectie aan kunst- en designboeken. Daarnaast verkopen ze hier de beste en bijzonderste magazines van over de hele wereld (kleine opsomming: Zoo magazine, Self service, Purple), waarvan sommigen zo onbekend zijn dat ze nog niet eens bestaan, dus als je hiervan houdt moet je hier zeker heen.

Wanneer je na het verslinden van alle versgekochte magazines nog steeds honger hebt, ga je naar Marqt (Overtoom 21). Biologisch eten haalde je voorheen bij winkels met namen als ‘De lachende zonnebloem’ of ‘Babsie’s biologisch.’ Stoffige winkels met gele logo’s (waarom altijd geel?!), kruidenvrouwtjes in Cora Kemperman gewaden achter de toonbank, je kent het wel. Zo niet Marqt. Marqt is biologisch op z’n Londen’s (een beetje als Whole Foods – maar dan mooier). Prachtig ingericht winkelpand, mooie verpakkingen, groot assortiment, goede kwaliteit producten – en dan natuurlijk alles biologisch. De sfeer is modern, maar niet angstaanjagend hip (gaat ook moeilijk als je wc papier staat te kopen). Al met al is Marqt dus zeker geen gewone supermarkt, maar eentje waar je zeker even een bezoeqje kunt brengen als je een dagje in Amsterdam bent. Trendy en bewust boodschappen doen… de kruidenvrouwtjes van de toekomst dragen skinny jeans…

…En de beste skinny jeans haal je natuurlijk bij American Apparel (Utrechtsestraat 85). Je moet wel tegen een overdaad aan ‘hipster’ kunnen, maar wanneer je je daaroverheen hebt gezet kun je hier je skinny jeans in elke kleur van de regenboog passen.

Niet ontmoedigd door je (worsten?)benen in een te strakke skinny jeans? Dan is het nu tijd voor een feestmaal in een leuk restaurant. Bij de keus daarvoor valt rekening te houden met de eender op de dag al dan niet aangeschafte olifantkever.

Ben je de trotse eigenaar van een opgezette olifantkever? Dan moet je gaan eten bij Wilde Zwijnen. Dit restaurant op het javaplein (23) heeft een prachtig interieur, en voor vrij lage prijzen (in verhouding met de kwaliteit) kun je hier top eten. Alle gerechten zijn ‘van het seizoen’ en smaken super. De eigenaar heeft enorm veel verstand van wijn (en wil dat ook graag met je delen), dus de wijnen die hier geserveerd worden zijn goed!

Wanneer je je hebt weten in te houden bij The Otherist -je hebt dus nog wat centjes over- dan ga je naar de Wallen. Naar Anna. (Warmoesstraat 111) Niet dat de prijzen in dit restaurant (restaurant ja, smeerpijp) nou extreem hoog zijn (zeker niet voor wat je krijgt), maar met zijn tweeën ben je inclusief een fles wijn toch snel 100 euro kwijt. Niet getreurd verder, want hallo, wanneer krijgt deze mooie Anna een ster? Heer-lijk eten met bijzondere combinaties. Bestel een Hongaarse rode wijn en een taxi, en fijne avond!

Paradiso

Waar die taxi je later nog heen brengt moet je natuurlijk zelf weten; maar wanneer je nog zin hebt om echt uit te gaan, dan kun je dat het beste doen na het zorgvuldig inspecteren van allerhande flyers. Om je een beetje op weg te helpen, hier nog een selectie van clubs die sowieso leuk zijn: Trouw, Studio K, Sugar Factory, Melkweg, Paradiso en Bitterzoet.

(PS – heb je je kever bij je? Dan kun je proberen om langs het deurbeleid van Jimmy Woo te komen – daar zijn ze namelijk ook niet vies van een opgezette decoraties)

En met deze nachtelijke uitsmijter komt er een eind aan mijn ‘rondje’ door Amsterdam… Makkelijker kon ik het niet maken, maar leuk is het in ieder geval.

In de komende weken zullen de ‘rondjes Amsterdam’ van een aantal topgebruikers van Tupalo verschijnen met het allerbeste wat onze hoofdstad te bieden heeft. Vandaag was de beurt aan KimS.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply