Community, Rotterdam

Rondleiding en lunch op het SS Rotterdam: een echt dagje uit!

Het stoomschip Rotterdam heeft een bijzondere geschiedenis. Het luxe schip start eind jaren ’50 als lijndienst naar New York, maar door de goedkopere vliegtickets in de jaren ’70 wordt het SS Rotterdam ingezet als cruiseschip. In 2005 begint de tocht terug naar Rotterdam en wordt het gehele schip gerenoveerd. Aan de kade van Katendrecht krijg het SS Rotterdam haar laatste rustplek. Sinds 2010 is het schip open voor publiek en kan men hier lunchen, overnachten, touren, maar ook kantoor houden of vergaderen.

Deze week zette ik voor het eerst voet op het stoomschip. Startend met een heerlijke lunch in restaurant Lido. Gelijk bij binnenkomst valt op hoe modern het hier binnen is. Door het design en open karakter besef je eigenlijk niet dat je op het water bent. Na een bord vol lekkers en een koffie verkeerd om bij te komen hebben we genoeg energie voor een rondleiding. Er kan gekozen worden voor twee verschillende tours; een tour in het bovenste gedeelte van het schip of deze tour + de machinekamer. Gewapend met een plattegrond en audiophone gaan we van start.

Bij verschillende ‘ankerpunten’ krijg je via de audiophone leuke feitjes en anekdotes. Nog leuker is het moment dat we in gesprek raken met Peter, vrijwilliger en oud-steward van het SS Rotterdam. Hij laat ons het theater zien, maar ook de nachtclub. Hij vertelt ons juist die dingen waar we zo benieuwd naar zijn. Want hoeveel kostte 1e klas reizen toentertijd eigenlijk? En hoe was het leven aan boord voor personeel? Door de verhalen van Peter leren we Mr. en Mrs. Poindexter kennen. Een welvarend koppel dat niet met en zonder elkaar kan. Mrs. Poindexter is altijd op zoek naar haar man, terwijl Mr. Poindexter altijd op zijn eigen spot in de nachtclub zit, turend door het dikke glas om te kijken of zijn vrouw eraan komt. Dit alles onder het toeziend oog van de bediening die champagne serveren in kristallen glazen en dicht rondom de dansvloer lopen. Al snel werd ons duidelijk waarom er zo vlak langs de dansvloer werd gewerkt. Door de constructie boven de ‘windstreken’ is zelfs de zachtste fluistering hoorbaar.

Verderop in de tour oefen ik mijn SOS-morsecode, voel ik me alsof ik beland ben op de Titanic filmset en kunnen we een blik werpen in de kamer van de kapitein en andere hoge piefen. Het is opvallend hoe graag de vrijwilligers hier wat willen vertellen over alle apparatuur en vertrekken. Helaas begint het hard te regenen en kunnen we niet erg genieten van de trappen die we aan de buitenzijde op en af moeten lopen. Na ruim anderhalf uur is de tour voorbij en bekijken we als afsluiten een korte film met oude en nieuwe beelden van het stoomschip Rotterdam. Buiten aangekomen worden we met paraplu en al begeleid naar een tuktuk die ons terugbrengt naar de auto. De vaste grond onder onze voeten voelt nog een tijdje onwennig.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply De 10 gaafste toeristische trekpleisters van Rotterdam | The Tupalo.com Blog October 3, 2012 at 9:17 pm

    […] ss Rotterdam – Waan jezelf op de Titanic en lunch, dineer en slaap aan de kade van bruisend Katendrecht. Tupa tip: de rondleiding […]

  • Leave a Reply