Community, Local Businesses, Rotterdam

Sas Knits It Again | In het Zonnetje

Ergens, op een binnenplaats, achter een hek, naast een roze elektriciteitshuisje, verstopt achter een stelletje redelijk nietszeggend nieuwbouwpanden, daar vond ik het ROTABS Stylecenter. Een fantastische vormgegeven oude (zeer Rotterdamse) loods, gevuld met kleine houten hokjes die als atelier/studio/winkels dienen voor verschillende kleine – en vooral creatieve – ondernemers. Hier trof ik Saskia aan, breiend – natuurlijk – aan een tafeltje tussen de winkeltjes in. Ik voelde me gelijk op m’n gemak. En ik was verbaasd over hoe deze omgeving tegelijkertijd zeer hip, en zeer vriendelijk (bijna huiselijk) aanvoelde.


Voordat ik ook maar iets nuttigs mocht doen, werd ik voorgesteld aan de eigenaar van het Stylecenter. Ik kreeg na een korte, interessante les over waarom ‘Americano’ koffie nou ‘Americano’ heet, een lekker bakkie troost in m’n handen. Ik was er helemaal klaar voor. En ik was eigenlijk al compleet verkocht.

Wie ben je?
Ik ben Saskia de Feijter, een breiwerk ontwerpster. Ik hou mij bezig met modern breien, of breien 2.0. Waarbij ik mij richt op een jongere doelgroep. Breien is hard bezig met een revival, die past in de tijdsgeest, waarbij termen als duurzaam, lokaal, en ambachtelijk, kwaliteit erg belangrijk zijn.

Voor mij is het belangrijk om ‘in het nu te blijven’, en mij te laten inspireren door mijn continue veranderende omgeving. Waarbij ik probeer zo veel mogelijk actief te zijn en te blijven in de culturele sector, waar ik origineel vandaan kom.

Wat doe / verkoop je precies in jouw winkel?
Ik gebruik mijn ruimte hier vooral als workshop / lesruimte, maar het is evenzogoed een atelier en winkel.

De cursussen en workshops variëren van een zeer uitgebreide basiscursus, tot projectlessen en thematische workshops. De ‘standaard’ cursus geef ik om een uitgebreide basis aan te leggen. Hier leer je van simpel opzetten tot rondbreien met 5 naalden. De cursusgroepen zijn klein – maximaal 6 cursisten – waardoor ik iedereen persoonlijk de aandacht kan geven en kan helpen.

Projectlessen zijn vaak op aanvraag. Deze zijn semi-gevorderd tot gevorderd. Meestal zijn deze lessen gebaseerd op een specifieke vraag van een cursist.

Naast dat geef ik ook  workshops met een thema. Zoals een poef breien. Deze workshops en lessen geef ik hier in het atelier, maar soms ook op locatie. Ik ben zogezegd ‘te boeken voor feesten en partijen’.


Wat deed je hiervoor? Waarom ben je dit gaan doen?
Al vanaf mijn tiende gaf ik breilessen aan vriendinnen. Ik had breien geleerd van mijn oma, en had er gelijk al veel plezier in. Jaren later twijfelde ik bij mijn toelating tot de kunstacademie of ik mode of fotografie (een andere grote passie) wilde gaan studeren. Het is fotografie geworden, hoewel mijn liefde voor mode daarmee absoluut niet verdwenen was.

Na de academie ben ik jarenlang actief geweest als marketing en communicatie hoofd voor verschillende culturele instellingen en pop podia, waaronder Nighttown, Rotown, en Waterfront. En al had ik een creatieve baan in die jaren, mistte ik het zelf creëren. Hoewel ik naast mijn baan altijd bezig ben gebleven met fotografie en breien, zag ik in mijn eerste zwangerschap een goede kans om vooral mijn brei-activiteiten naar een hoger niveau te tillen.

Ondertussen geef ik al 4 jaar cursussen en is deze winkel een half jaar open.

Toekomstplannen?
Mijn toekomstplannen zijn eigenlijk in te delen in twee verschillende ideeën. De eerste is het opzetten van een handwerkschool 2.0. Een echte school waar mensen kunnen leren breien, haken, en andere vaardigheden die tegenwoordig niet zo vanzelfsprekend meer zijn als 50 jaar geleden.

Het andere plan is verder doorgroeien in het ontwerpen en maken van patronen. Ik ga ooit een patronenboek schrijven, dat sowieso. Ook zou ik het fantastisch vinden om ooit mijn ontwerpen terug te zien tussen de designs van Stella McCartney en SpijkersenSpijkers bij Wendela van Dijk in de boetiek.

En de locatie?
Het ROTABS stylecenter is een hele mooie locatie voor wat ik hier doe. Omdat het een beetje afgelegen ligt is de doorloop niet te groot. Mensen die hier komen, komen ook echt met een reden.  Voor mij is dat perfect. Ik heb de doorloop niet echt nodig, het internet is mijn uithangbord. De sfeer is heel goed, en het is – mede door de compacte opzet – een leuk creatief broeinest.

Dit soort locaties zijn echt een grootstedelijk fenomeen. Iets wat je zou verwachten in een stad als Berlijn. Een echte kweekvijver van creatief talent, en iets dat niet mag ontbreken in Rotterdam.

Hoe kijk jij tegen andere (brei) initiatieven aan?
Over het algemeen vind ik het heel leuk dat er steeds meer interessante brei-initiatieven zijn.  Zo heb ik vroeger veel aan wildbreien gedaan, en heb ik een klein stukje gemaakt van de gele trui die ‘kabouter buttplug’ vorig jaar tijdens de tour droeg.

Laatst heb ik voor Etsy, als onderdeel van het zogeheten ‘Etsy labs’ meegeholpen aan het ‘Knit Happens’ event. Dit was ook hier in het ROTABS stylecenter, waarbij de diverse ROTABS ondernemers meehielpen.

Tot slot. Heb je nog iets aan te kondigen?
Ja!

Ik heb net een hele collectie nieuwe fair trade materialen binnen gekregen in de winkel. Waaronder hand geverfde garens van Malabrigo en Manos del Uruguay. En duurzaam berkenhouten breinaalden van Brittany.

Ook organiseren we hier in het stylecenter binnenkort A.R.S.S.E (Another Rotabs Super Sales Event). Hierbij zullen mijn designs te koop zijn en kan je garens met korting aanschaffen.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply investeerders gezocht June 22, 2012 at 5:49 pm

    Breien is helemaal terug… ik zal je verhaal aan mijn dochter sturen die is er ook helemaal mee bezig

  • Leave a Reply