Amsterdam

Een rondje voor de broeders Bustraan en van der Kaaij: RIH Tribute Ride

Sinds 1921 zijn er fietsen gebouwd in de Amsterdam Jordaan. Niet zomaar fietsen, RIH’s. In totaal zijn er 63 wereld- en Olympische titels behaald op dit Amsterdamse staal. Een ongelofelijke prestatie van een merk dat in verhouding met anderen net zo klein is als dat stad waar het vandaan komt.

De geschiedenis van RIH laat zich lezen als een jongensboek. De broers Joop en Willem Bustraan, beide fanatieke wielrenners, waren niet bepaald tevreden over de fietsen waar ze op reden. Wat doen twee eigenwijze Amsterdammers dan? Die doen het dan zelf wel. En dat deden ze goed, Joop en Willen waren van beroep bankwerker en pijpfitter en maakten fietsen waar hun mede coureurs jaloers van werden. Toen er in 1921 op de 1ste Boomdwarsstaat in de Jordaan een werkplaatsje vrijkwam van RIH Sport Rijwielen geboren.

Mocht je denken dat RIH staat voor Rijwielen Industrie Holland zit je er jammerlijk naast, de broers noemden hun merk naar de Arabische hengst uit de boeken van Karl May. Sneller dan de wind en onoverwinnelijk.

In 1928 verhuisden de broers naar de Westerstraat waar de winkel en werkplaats van RIH nog steeds staat. Tenminste nog eventjes dan. De eerste van juni sluit RIH definitief de deuren. Niet omdat de RIH vandaag de dag minder gewild zijn maar omdat meneer van der Kaaij ook een dagje ouder wordt en van zijn welverdiende pensioen gaat genieten. En terecht, de man is 76…

Zondag de 20ste zijn alle eigenaren van een RIH en andere bewonderaars uitgenodigd om rond 10:00 hun stalen trots nog eenmaal de winkel te laten passeren en zich te vergapen aan elkaars fietsen. Om 13:00 wordt er een ereronde over de grachten gemaakt. Laat via Facebook weten of je komt!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply