Community, Rotterdam

Tijd voor een citytrip: Boedapest

Soms moet je er gewoon even uit. Omdat het heerlijk inspirerend is om weer eens een andere stad te bezoeken en de bijbehorende cultuur op te snuiven. Zodoende vertrokken partner in crime Floor en ik met de trein richting Boedapest. Je weet wel, de hoofdstad van Hongarije én plek voor het grootste festival van Europa: Sziget (betekenis: eiland, want daar vindt het ook plaats). Het bezoeken van deze stad vergt weinig tot geen voorbereiding. Pas een aantal uur van tevoren waren wij op de hoogte van de lokale munt (Florint) en wisselkoers.


Anyway, vanaf het Keleti treinstation konden we met backpack en al lopen naar het Central Green Hotel. Deze zijstraat van de grote Andrassy Utca (utca = straat) is ook prima bereikbaar met de metro voor de deur. Vanaf hier startten we onze wandelingen naar alle bijzondere plekjes in het mooie Boedapest. We geven je een kleine opsomming van sights, do’s en eet- en drinkplekjes.

Sights
Parlementsgebouw: Het parlementsgebouw van Hongarije is het op een na grootste van de wereld. Imposant en sierlijk! Overdag kun je hier een rondleiding krijgen of geniet in de avond tijdens de wandeling van dit bijzondere gebouw in de spotlights.

Monument Danube Promenade: Op de Danube Promenade, aan de waterkant richting het Parlementsgebouw, is een bijzonder monument te vinden voor de talloze personen die in de oorlog zijn neergeschoten op deze plek. Er staan hier tal van schoenen met de neus naar het water als herinnering.

Matthiaskerk: De Matthiaskerk is de bekendste kerk van Boedapest. Alleen de wandeling er naar toe is al indrukwekkend en in het warme zonnetje soms vermoeiend. Bovenop de heuvel kun je hier genieten van de kerk waar Sissi en Frans Jozeph het jawoord gaven.

Burchtheuvel: Op de heuvels van Boeda vind je een grote burcht waar musea en verscheidene uitkijkpunten zijn gevestigd. Je kunt met de trappen of via het liftje (aan de voet van de kettingbrug) boven komen.

Opera: Als je dan toch aan het winkelen bent op Andrassy Utca bij Gucci en Dior, sta dan ook even stil bij het Opera-huis. Hier kun je genieten van bijzondere operavoorstellingen, maar er is ook mogelijkheid tot een korte rondleiding.

Do’s
Badhuis of spa: Boedapest staat bekend om haar badhuizen. Duik een dagje in allerlei relaxende wateren of neem een snelle massage of andere lazy treatment bij een beauty salon. Onze aanrader is Isis Spa.

Wandelen of joggen over de eilanden: Sportief typje? Ga dan lekker joggen over de jogbaan rondom het groene Margitsziget. Dit eiland is een groot park en een walhalla voor zonaanbidders, dagjesmensen, wandelaar en joggers. Aanrader!

Winkelen: Shoppen is healthy! En er zijn tal van leuke straatjes waar jij je centjes kunt spenderen. Niet zo fan van de dure merkwinkels op Andrassy Utca? Neem dan een kijkje op Kiraly Utca met haar vintage shops en andere hipster spots! Bijvoorbeeld Bolha Palota of Gardrob.

Openbaar vervoer: Het openbaar vervoer in het buitenland is altijd een interessante ervaring. Wij waren vooral erg fan van de heftige M-lijn. Waarom? Dat moet je zelf even uitvinden.

De bruggen bewandelen: Rotterdammerts houden van bruggen. Dus konden we onze lol niet op in Boedapest. Er zijn elf bruggen die over de Donau gaan met de Kettingbrug als oudste en mooiste aanwinst!

Eten & drinken
Karma: Het echte vakantiegevoel krijg je met een diner op het terras, lampionnetjes, een lekker wijntje, verse vis en een intieme sfeer. Klinkt goed? Dan moet je zeker naar Karma gaan!

Cyrano: Voor onze dagelijkse shot koffie en een lekkere lunch kwamen wij regelmatig hier op het terras. Mensen kijken en wifi!

Castrum: Na een wandeling langs het water streken we hier neer voor een kopje koffie. Ook verzamelden we hier moed voor de tocht naar boven. Gratis wifi!

Cigar tower: Een opvallende verschijning in het toeristische gedeelte van Boedapest is de Cigar Tower. Hier vind je werkelijk alle soorten sigaren, pijptabak en dergelijke!

Zoetigheid & banket: Als je op de burchtheuvel bent kom je vanzelf het marktje tegen met zoete lekkernijen, grote broden en gigantische krakelingen.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply